LOGO
    Vissza    BABA KÉSZÍTÉSE LEVEGŐN SZILÁRDULÓ GYURMÁBÓL

A levegőn szilárduló gyurma emlékeztet az agyagra, bár itt száradás közben nem a szemcsék tapadnak össze, hanem apró szálacskák. Hasonló a rugalmassága, formázhatósága, ugyanúgy csökken az alakíthatósága száradás közben, mint az agyagnak. Ezért formázáskor időről időre óvatosan vizet csöpögtetünk a felületnek azon részeire, ahol még további alakításokat szeretnénk végezni, pl. a még nem kellően kialakított arcon a szemek helye, orr, száj, orca, vagy később a nyak, fül helyén. Ügyeljünk arra is, hogy túl sok víz ne érje egyszerre, mert szétázik és a már kialakított részek eltorzulhatnak! Ha valamelyik részletet nem tudjuk úgy megmintázni, hogy elégedettek legyünk vele, akkor ott ne menjünk bele a részletekbe, csak sejtessük, csak jelöljük, hogy mi az. Száradáskor kicsit csökken a gyurma térfogata, de nem zsugorodik. Száradás után következhet a kifestés. Használhatunk hozzá temperát, akril festéket, kerámia festéket (persze itt nem égetjük ki!), más általánosan alkalmazható hobbi festéket. Olyan festékkel még nem találkoztam, ami ne lett volna felhasználható, de javaslom, hogy pl. vízfestéket vagy temperát csak akkor használjunk, ha nem zavar, hogy azonnal beszívódik, esetleg szétfut, így kevéssé javítható, és áztatja a felületet.1. Összegyúrunk egy akkora gombócot, amekkora fejet szeretnénk. Ha keménynek találjuk, akkor vizet csöpögtetünk rá, belegyúrjuk, addig ismételve ezt, amíg megfelelő lesz az állaga. Közben fej formájúra alakítjuk. A fejtető a legszélesebb, a halánték keskenyebb, és ha fölülről nézzük, kicsit hosszított az arc felé. Az orr picit kiáll, az orca pufi. Az arcon a szem vonalában kis árkot alakítunk középtől kifelé haladva úgy, hogy onnan az orr és orcák felé simítjuk az anyagot. Így kialakul a forma, ami magába foglalja a fej jellegzetes kidomborodásait.

2. Az orr helyére kis háromszögletű darabkát teszünk, fölfelé elsimítjuk, két oldalon az orrcimpák dombocskáit kialakítjuk. Alá akkora kerek darabot helyezünk, hogy a száj és áll is formázható legyen belőle.

3. A szemgödör fölé a szemöldök kiemelkedését elkészítjük pici hosszúkás anyag hozzátapasztásával és lesimításával.

4. A szemgödrökbe tojás alakú, lapított gombócokat illesztünk. Belerajzoljuk a szemet mintázóval, elsimogatjuk a gyurma illesztésének nyomát és a berajzolás alapján kialakítjuk a szemeket.

5. Formázunk egy kis csonka kúpra emlékeztető hengert, ez lesz a nyak. A szélesebbik végén szétnyomkodjuk, ez a törzs és vállak felé kerül majd. A keskenyebbik végét a fej alsó részéhez (amit eddig időnként nedvesítgettünk!) nyomjuk. Az illesztés helyét elsimítjuk.

6. Kis száradás után óvatosan megfogjuk a fejet, és üregelővel kikanyarítunk a belsejéből annyi anyagot, hogy a fej könnyebb legyen. Annyit szabad csak kivenni, hogy az anyag ne veszítse el a tartását, és ne váljon törékennyé.

7. Két "fülnyi" gyurmát kicsippentünk, fül formájúra alakítjuk, és a helyére illesztjük. Ezután lehet a fül gyűrődéseit belemintázni.

8. Körbenézegetjük a fejet, és kicsit még alakíthatunk rajta, ha szükségesnek ítéljük. Ezután hagyjuk egészen megszáradni.

9. Száradás után festjük.
a) szem festés: szivárványhártya, pupilla, fények a szembe, szem fehérje, szempilla
b) szemöldökök
c) száj
d) orcák pirosítása.

10. Ismét száradni hagyjuk. Utána szivacsból kiszabunk egy olyasmi formát, hogy az üreges fej tetejét kiegészítse. A fej tetején levő peremhez ragasztjuk.

11. Műszálas vagy mohair anyagból csíkot varrunk, mintha rojtot készítenénk. A végén a "rojtot" 2-3 cm hosszon összevarrjuk, hogy széthajtva a fejtető választékaként azzal kezdhessük a fejre ragasztást. Körbe-körbe haladunk. Nem kell túl sűrűre készíteni, a lehető legkevesebb anyagból készítsük, amin már nem világít át a fej, így természetesebb a frizura esése.

12. Kezek készítése: a kéz kb. akkora legyen gyerek arányú baba esetén, hogy a tenyere az ujjakkal az álltól az orrnyeregig érjen. Párhuzamosan kell készíteni mindkét kezet, hogy könnyebb legyen egyforma méretűre alakítani. A kar végződésétől fél centire nem túl mély hornyokat készítünk a textil folytatás részére.

13. Lábak: itt is párhuzamosan készítjük a két lábat. Mérete: a kéznél egyharmad hosszal nagyobb. A lábaknak is kell hornyot készíteni.

14. A fej méretével arányosan megrajzoljuk a törzset. Lehet két darabból (1 eleje, 1 háta), de formásabb, és csinosabban öltöztethető, ha két darabból készítjük az elejét és a hátát is. Ha összevarrtuk, kitömjük műanyag granulátummal, legfölül a fej biztonságosabb behelyezése érdekében egy kis tömővattát kell használni. Cérnagumival körbevarrjuk föl-le-föl-le apró fércöltésekkel, a kezdésnél és befejezésnél az összekötéshez rá kell hagyni! Óvatosan belehelyezzük a fejet, összehúzzuk a gumit, megcsomózzuk, és befelé hajtjuk, az anyag szélét is behajtva.

15. A kezeknek, lábaknak henger alakú formákat varrok. Olyan bővek legyenek, hogy a kéz, illetve láb kicsit! lazán belemehessen, a hosszúság a baba magasságától függ. Nálam a kezek kicsit a törzs alá érnek, a lábak olyan hosszúak, hogy az ujjak vége kb. a comb közepéig nyúlik. Az összevarrt hengert kifordítom a színére, egyik végén körbefércelem cérnagumival, belehelyezem a kart vagy lábat, összekötöm, és begyűröm az anyag alá. Nem szoktam kitömni sem a kezet, sem a lábat, mert szerintem így sokkal több és természetesebb pózba lehet elhelyezni a babát.

16. A láb hengerét összehúzom úgy, hogy a széle befelé kerüljön, utána a törzshöz varrom. Így fejezem be a karokat is. A kart nem pontosan a váll csúcshoz varrom, hanem kicsit lejjebb, hogy ne legyen túl vállas.

17. Ezzel elkészült a baba, már csak arra vár, hogy mielőbb felöltöztessük.Vissza